Hari Maritim Sedunia Malaysia 2016


Sambutan Hari Maritim Sedunia (WMD) Malaysia 2016 telah diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 5 dan 6 Oktober 2016. Tema tahun ini, seperti yang ditentukan oleh IMO, ialah “Penghantaran Sangat Perlu kepada Dunia”. Ia adalah salah satu acara yang paling dinanti-nantikan oleh Industri Maritim Malaysia, dengan penglibatan aktif pempamer, termasuk P&I Malaysia dan orang ramai. Selaras dengan tema tahun ini, penceramah dari seluruh dunia berkongsi pandangan berharga mereka semasa sesi persidangan dan penyertaan yang sangat menggalakkan oleh pemain industri maritim Malaysia dalam paparan pameran.

Hari Maritim Sedunia 2016 di Malaysia ditetapkan untuk mewujudkan kesedaran melalui penyebaran maklumat yang relevan dengan tema tahun ini. Acara dua hari itu terdiri daripada persidangan 1 1/2 hari, pameran, pameran kerjaya, kejohanan golf dan makan malam untuk menyebarkan tema itu kepada orang ramai melalui cara mesra rakyat. 

Acara ini adalah usaha bersama antara kerajaan Malaysia dan industri maritim. Ia dianjurkan oleh Kementerian Pengangkutan dan Jabatan Laut Malaysia (MARDEP) dan dihoskan oleh Ikhtisas Kelautan (IKMAL) dan Persatuan Pemilik Kapal Malaysia (MASA).

Teruskan Kemas Kini
P&I Malaysia ialah syarikat baharu dan inovatif yang membawa pendekatan berani dan segar kepada insurans yang memenuhi keperluan industri perkapalan masa kini.